Pametne škole- održan 4. sastanak projektnog tima

Pametne škole- održan 4. sastanak projektnog tima

U prostorijama Brodsko-posavske županije (BPŽ), u ponedeljak 12.11. održan je četvrti sastanak projektnog tima zaduženog za realizaciju projekta “Pametne škole”. U ugodnoj atmosferi partneri u projektu osvrnuli su se na realizovane aktivnosti u okviru projekta, kao i na aktivnosti koje će se realizirati u narednom periodu. Projektni partneri izrazili su zadovoljstvo činjenicom da se dosadašnja realizacija projekta odvija onako kako je i predviđeno i bez nepredviđenih poteškoća. Pored članova projektnog tima, sastanku su prisustvovali župan BPŽ-a gospodin Danijel Marušić, kao i ministar privrede TK gospodin Osman Puškar.

„Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „Pametne škole“ naziv je 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat implementiraju: Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla sa partnerima: Tuzlanski kanton, Brodsko –posavska županija, Zelena akcija Zagreb i Brodsko ekološko društvo Slavonski Brod. U okviru projekta do trenutka održavanja projekta je:

  • započeta energetska obnova 6 školskih objekata;
  • održano takmičenje škola u uštedama energije- u kome je učestvovalo 105 škola iz TK i BPŽ;
  • certificirano više od 40 energetskih menadžera iz TK i BPŽ;
  • odžano takmičenje mladih inovatora, iz TK i BPŽ;
  • pobjednici kampa učestvovali su na sedmodnevnom kampu u Slavonskom Brodu.

Zadovoljni dosadašnjom saradnjom i značajem projekta, projektni partneri raspravljali su i o pripremi novog projektnog prijedloga. Jedan od važnijih rezultata sastanka jeste dogovorena saradnja u novom projektu u čijem će fokusu biti upotreba obnovljivih izvora energije. Prema mišljenju Marka Nišandžića (CRP), projekt menadžera Pametnih škola: “Besprijekorna saradnja u ovom projektu (Pametne škole), motiviše nas da tu saradnju i nastavimo. Nadam se da ćemo dobiti i naredni projekat, i još jednom pokazati koji su sve benefiti energetske efikasnost i obnovljivih izvora energije za jedno društvo”. Novi projekat uključuje rekonstrukciju sistema grijanja (prelazak sa fosilnih goriva na bio masu- op.a.) za 18 škola u Tuzlanskom kantonu, kao i instaliranje fotonaponskih solarnih panela na 15 školskih objekta u Brodsko-posavskoj županiji. Dan poslije održavanja sastanka vlada TK prihvatila Informaciju o aktivnostima na pripremi novog projektnog prijedloga. Više informacija možete pročitati OVDJE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.