Pametna škola u Omazićima

Pametna škola u Omazićima
  1. decembra 2018. godine u Omazićima, Banovići, u prepunom holu škole svečano je otvorena obnovljena, energetski efikasna škola čija je obnova realizovana u okviru prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „PAMETNE ŠKOLE“. Ovim činom područna škola u Omazićima, koja priprada JU OŠ Grivice, Banovići, postala je druga „Pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu, nakon JU MSŠ „Musa Ćazim Ćatić“ u Kladnju. Na objektu škole u proteklom periodu postavljena je termoizolacija na vanjske zidove i na tavan škole, te je postavljen novi toplovodni kotao na pelet. Ukupna vrijednost ovih radova je nešto iznad 28.000 KM.

Obnovljenu školu svečano su otvorili ministar privrede Tuzlanskog kantona Osman Puškar, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović, predstavnik općine Banovići Adem Mostarlić i direktorica JU OŠ Grivice Elvira Jusić.

„Ovo je druga pametna škola, od ukupno šest škola koje ćemo obnoviti u okviru projekta „Pametne škole“. Moram naglasiti da pored toga što je škola poprimila znatno ljepši izgled, unaprijeđena je i energetska efikasnost škole, što je zapravo i uslov projekta“ naglasio je ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović.

Koliko je obnova škole značajna za učenike, profesore i roditelje, istakla je direktorica škole Elvira Jusić: „Do sada, do obnove, učenici su boravili u prostoru koji nije bio zagrijan, bio je hladan.  Sada imamo jednu toplu malu školu, ugodan ambijent za rad i to mnogo doprinosi učenju i napredovanju u školi“.

Školski objekat u Omazićima izgrađen je 50-ih godina prošlog stoljeća, zgrada je bila dotrajala i oronula. Obnovom objekta, obezbjeđeni su daleko bolji uslovi za obrazovanje za 60 učenika ove škole.Energetska obnova škole realizovana je u okviru implementacije 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat implementiraju: Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruženja Zelena akcija iz Zagreba i Brodskog ekološkog društva – BED iz Slavonskog Broda.

Više fotografija pogledajte OVDJE

Ako se želite bliže upoznati sa novom “Pametnom školom” u TK, pogledajte letak OVDJE 

Na snimku dnevnika RTV TK od 4.12.2018. možete pogledati prilog o ceremoniji otvaranja škole u Omazićima(od 19:30 d0 23. minute dnevnika).

Leave a Reply

Your email address will not be published.