OIE EPBiH širi zeleni portfolio kupovinom gotovih elektrana i projekata

OIE EPBiH širi zeleni portfolio kupovinom gotovih elektrana i projekata

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) želi da kupi hidroelektrane, solarne elektrane i vjetroelektrane koje su u pogonu, ali i projekte za njihovu gradnju koji su u razvoju.

Ovakav potez nije uobičajen za državne elektroprivrede u zemljama regiona koje nisu članice EU, ali jeste za one koje jesu, poput Hrvatske elektroprivrede (HEP) ili grčkog PPC. HEP je sličan javni poziv objavio u julu ove godine, a i svoj prvi vjetropark je izgradio tako što je preuzeo već razvijen projekat.

EPBiH je sada objavila javni poziv za prikupljanje ponuda fizičkih i pravnih lica koji žele da prodaju svoje elektrane i projekte u razvoju. U skladu sa strateškim ciljem da značajno poveća udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, EPBiH je objavila poziv zainteresovanim stranama – fizičkim i pravnim licima, za iskazivanjem interesa za prodaju projekata obnovljivih izvora energije koji su već u pogonu i projekata koji su u razvoju, navodi se u pozivu.

Pozivom su obuhvaćene hidroelektrane snage jednake i veće od 1 MW koje su u pogonu, kao i hidroelektrane snage jednake i veće od 10 MW koje su u razvoju. Zatim, vjetroelektrane snage jednake ili veće od 3 MW koje su u pogonu ili su u razvou i solarne elektrane postavljene na zemlji snage jednake i veće od 1 MW koje su pogonu ili su razvoju.

Poslije analize EPBiH će poslati ponudu za kupovinu

Za vjetroelektrane i solarne elektrane u razvoju minimalan uslov je posjedovanje urbanističke saglasnosti, a prednost pri odabiru će imati projekti koji imaju veći obim završenih aktivnosti, piše u pozivu. Pisma o interesu za prodaju projekta EPBiH će primati do 31. decembra ove godine. Poslije toga kompanija će obaviti inicijalnu ocjenu ponuda i napraviti listu prihvatljivih projekata, koje će rangirati na osnovu proračuna nivelisanih troškova proizvodnje.

Za najbolje rangirane projekte, uzimajući u obzir sredstva na raspolaganju, EPBiH će zatražiti detaljnije podatke i poslati ponudu za kupovinu projekta, navodi se u javnom pozivu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.