Održan prvi dio obuke „Zgrade novEE generacije“

Održan prvi dio obuke „Zgrade novEE generacije“

U okviru programa “Zgrade novEE generacije, čiji je cilj jačanje primjene mjera  energijske efikasnosti u zgradarstvu, organizovana je obuka iz oblasti  energijske efikasnosti za ovlaštene projektante i ovlaštene revidente tehničke dokumentacije. Obuka je organizovana od strane  Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije (FMERI) i Federalnog ministarstva prostornog uređenja (FMPU), a pod pokroviteljstvom Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ).

Prvi dio obuke održan je u hotelu Sarajevo, Sarajevo u periodu od 16-18.10.2018. godine. U radnoj atmosferi, preko 40 učesnika, imalo je priliku slušati renomirane stručnjake iz oblasti građevinarstva i mašinstva poput regionalnog stručnjaka iz oblasti zgradarstva Silvia Novaka, bh. stručnjaka iz oblasti primjene obnovljivih izvora energije Nihada Harbaša, te uglednih stručnjaka iz Centra za razvoj i podršku (CRP) Tuzla: Ervina Đembera, Jelene Šimić i Ismeta Salihovića.

Obuka je nastala kao rezultat nastojanja FMERI-a, FMPU-a i GIZ-a da se ubrza implementacija zakona o energijskoj efikasnosti u FBiH. Cilj nam je osposobiti projektante i revidente projektne dokumentacije u obavljanju zadataka i poslova vezanih za primjenu zahtjeva i principa energijske efikasnosti u zgradarstvu. Zahtjevi se odnose na primjenu važeće legislative o  energijskoj efikasnosti u oblasti zgradarstva – Zakon o  energijskoj efikasnosti FBiH, kao i na podzakonske akte koji regulišu pomenutu oblast a još uvijek su u fazi usvajanja“, riječi su Jelene Šimić iz CRP-a.

Organizatori naglašavaju da je ovo prva obuka fokusirana na primjenu zakona o energijskoj efikasnosti u FBiH, te da su veoma zadovoljni odzivom. Iz razgovora sa učesnicima, zaključili smo da je zadovoljstvo obostrano.

Obuka je bila odlična, naročito mi se svidio fokus na praktične primjere. Smatram da će mi usvojena znanja koristiti u daljem radu“ , Alma Mečević, FIRMA d.o.o. Sarajevo.

Znanje usvojeno na obuci predstavlja odličan temelj za primjenu nove zakonske legislative o energijskoj efikasnosti. Iz našeg preduzeća, nas četvoro je učetvovalo na obuci i zadovoljni smo obukom“, Nisveta Halilović, ARHITEKT  d.o.o. Zenica.

Drugi dio obuke održat će se u drugoj polovini januara 2019. godine. U međuvremenu započet će i obuka o primjeni zakona o energijskoj efiksanosti FBiH i njemu pripadajućih podzakonskih akata, namjenjena osobama koje vrše nadzor nad građevinsko-zanatskim radovima i članovima komisija za tehnički prijem objekata, kao i obuka namjenjena izvođačima radova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.