Održan okrugli sto na temu „Zelena ekonomija, zeleno poduzetništvo i primjeri dobre prakse“

Održan okrugli sto na temu  „Zelena ekonomija, zeleno poduzetništvo i primjeri dobre prakse“

U Tuzli se 27.02.2020.god. održan okrugli sto „Zelena ekonomija, zeleno poduzetništvo i primjeri dobre prakse“. Učesnici okruglog stola bili su predstavnici Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, Kantonalne privredne komore Tuzla, NVO-a, biznis sektora, obrazovanja i medija. Glavna svrha okruglog stola je da se iz raznih uglova diskutuje o stanju u vezi sa zelenom ekonomijom u BiH i mogućnostima razvoja njenog koncepta.

Okrugli sto je dio projekta „GEAR – Green Economy for Advanced Region (Zelena ekonomija za razvoj regiona)“ koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017, a realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa organizacijama SMART Kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Sjeverne Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske.

Pored pomenutog okruglog stola, u saradnji sa partnerima u prethodnom periodu su u Kolašinu, Crna Gora, Beogradu i Sarajevu ordržani treninzi za članove organizacija civilnog društva iz regije na temu Zelena ekonomija, Učešće u donošenju odluka, Upravljanje projektnim ciklusom, Praćenje javnih politika, Istraživanja i analize javnih politika i Unaprjeđenje saradnje sa državnom i lokalnim upravama. Osim treninga, u okviru projekta su realizovane ili se realizuju i razne druge aktivnosti usmjerene ka daljem jačanju organizacija civilnog društva iz regiona i njihovog uticaja u oblasti zaštite životne sredine kao i promovisanju koncepta zelene ekonomije kao što su: dodjela grantova lokalnim organizacijama, studijska posjeta Hrvatskoj i upoznavanje sa primjerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom poduzetništvu, prezentacije primjera dobre praske u ciljnim zemljama, kampanja promovisanja zelene ekonomije, izrada Studije mogućnosti razvoja zelene ekonomije u regionu, publikacije na ove teme itd.

Veoma važan očekivani rezultat projekta je umrežavanje organizacija civilnog društva iz regiona koje se bave temama vezanim za zastitu životne sredine, a što će voditi ka unaprjeđenju saradnje, razmjeni znanja, iskustava i naučenih lekcija u ovoj oblasti i obezbjeđivanju osnova za njihovu buduću saradnju i razvoj zajedničkih projekata i inicijativa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.