Nije samo kosa Billie Eilish “pozelenila”

Nije samo kosa Billie Eilish “pozelenila”

Fluorescentna kosa nije jedina stvar koja je kod pop zvijezde Billie Eilish “pozelenila”. Petostruka dobitnica Grammyja dio je sve većeg broja muzičara koji na turneje idu ekološki osviješćeni.

Kako piše CNN, na predstojećoj svjetskoj turneji Billie Eilish zabranjeno je korišćenje plastičnih slamčica, a biće potrebne i cisterne za dopunu vode, što će, kako se očekuje, ukloniti više od 35.000 flaša vode za jednokratnu upotrebu sa njenih koncerata.

“Zelene turneje” postoje već decenijama, a među pionirima su bili muzičari, uključujući Neil Younga, ali kako se efekti klimatskih promjena i dalje intenziviraju, muzička industrija sada ovaj pristup donosi kao glavni.

Američki bend “Maroon 5” radi od 2007. godine na tome da njihove turneje postanu ekološki održivije. Pijanista i gitarista grupe rekao je da je primijetio štetan uticaj turneje na životnu sredinu na početku karijere, pripremajući se za ljetnju turneju Sheryl Crow 2003. godine.

“Na kraju svakog koncerta šetao bih naokolo i gledao gomile plastičnih flaša i čaša od piva i smeće koje su prekrivale zelene travnate brežuljke koje su imali svi ti amfiteatri. Izgledalo je gotovo kao deponija smeća”, rekao je on za CNN.

“Pomislio sam kako je to loš kontrast radosti i pozitivnom iskustvu doživljavanja muzike uživo, da to mora biti ispraćeno gomilom otpada i stvarima koje nisu održive”, dodao je.

Kada je Maroon 5 odlučio da preduzme mjere za smanjenje otpada proizvedenog na njihovim nastupima obratili su se svom prijatelju Adamu Gardneru.

Gardner je gitarista i vokal rok grupe Guster i upoznao je članove Maroon 5 kada su njihovi bendovi zajedno nastupali. Godine 2005, zajedno sa suprugom Loren Salivan, Gardner je osnovao Reverb, neprofitnu ekološku organizaciju koja sarađuje sa muzičarima kako bi smanjila uticaj njihovih turneja na životnu sredinu.

Sada, četiri člana Maroon 5, između ostalih muzičara i profesionalaca muzičke industrije, rade u Reverbovom savjetodavnom odboru.

“Muzičari imaju jedinstvenu priliku da uključe u sve to publiku, jer imaju tako prisnu vezu sa milionima ljudi, a njihova umjetnost je lična”, rekao je Gardner.

Gardner kaže da su “zelene turneje” postale mainstream tokom posljednjih nekoliko godina, sa nekim od najistaknutijih umjetnika u muzici kao što su Shawn Mendes, Pink, Dave Matthews Band i “The 1975”, koji su se udružili sa Reverb za svoje turneje.

Iz Reverba kažu da su zajedno eliminisali emisiju ugljen-dioksida koja bi bila ekvivalentna tome da se 29.000 putničkih vozila skloni s puta u jednoj godini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.