Nazire se nastavak Pametnih škola!

Nazire se nastavak Pametnih škola!

Predstavnici Službe Zajedničkog tajništva Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora posjetili su Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla u utorak 25.09. Tom prilikom održan je sastanak sa uposlenicima CRP-a koji su angažovani na projektu „Pametne škole“. U ugodnoj atmosferi  predstavili smo im napredak na projektu, kao i iskustva i utiske prlikom realizacije projekta .

Nakon sastanka odveli smo goste u obilazak osnovne škole Gornja Tuzla. Škola u Gornjoj Tuzli jedna je od sedam škola koje će se energetski obnoviti unutar projekta. Na objektu su u toku građevinsko- zanatski  radovi.

Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „Pametne škole“ naziv je 3,2 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat implementiraju: Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla sa partnerima: Tuzlanski kanton, Brodsko –posavska županija, Zelena akcija Zagreb i Brodsko ekološko društvo.

U srijedu 26.09. održan je sastanak predstavnika CRP-a i Vlade TK. Na sastanku su prisustvovali ministar privrede Osman Puškar, ministar finansija Miralem Nuhanović, ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Admir Huskanović, dok su ispred CRP-a sastanku prisustvovali Alenka Savić, direktorica; Marko Nišandžić, program menadžer i Edin Zahirović, projekt menadžer.

Na sastanku je dogovoreno da će se u narednom periodu intenzivirati aktivnosti na izradi nove projektne aplikacije u okviru koje je predviđen nastavak aktivnosti na investiranju i energetskoj obnovi oko 20 osnovnih i srednjih škola na području Tuzlanskog kantona. Vlada TK će obezbijediti potrebna finasijska sredstva za sufinansiranje projekta, a početak implementacije projekta se očekuje u posljednjem kvartalu 2019. godine, po odobrenju projektne aplikacije od strane Komiteta EU/IPA Interreg Programa prekogranične saradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014-2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published.