NAVIKE PROMIJENI ŠKOLU OPREMI

NAVIKE PROMIJENI ŠKOLU OPREMI

81 škole iz Tuzlanskog kantona (BiH) i 24 škole iz Brodsko-posavske županije (HR) trenutno učestvuju u takmičenju osnovnih i srednjih škola „Navike promijeni školu opremi“.  Cilj takmičenja je promocija energetske efikasnosti i uštede energije i vode i to bez ikakvih dodatnih investicija, samo promjenom ponašanja korisnika objekata. Škole se takmiče u jednoj ili više kategorija; smanjenje potrošnje struje, vode, plina ili drugih energenata koji se koriste za grijanje. Među školama koje se takmiče vrlo male su razlike, tako npr. trenutno na vodećoj poziciji je škola, koja je već sada uštedila 76,4% energije u poređenju sa istim periodom prošle godine, drugoplasirana škola uštedila je 74,3% energije. Neke škole su povećale potrošnju te samim tim se i ne mogu nadati nagradi, osim ako ne promijene svoje ponašanje prema energiji do kraja takmičenja.

Kako se u pojedinim školama mijenjaju navike i štedi energija?

U Osnovnoj školi Breške u Tuzli, učenici svakodnevno svojom promjenom ponašanja štede energiju te kroz niz edukacija i radionica utiču na sve korisnike objekta da mijenjaju svoje ponašanje.

 

Osnovna škola “Musa Ćazim Ćatić” iz Zelinje Donje, opština Gradačac, također učestvuje u takmičenju. „Tek sada kada je naša škola uključena u takmičenje vidimo koliki je prostor za ostvarivanje ušteda, samo ako se povede računa o potrošnji energije. Učenici i nastavnici u školi se maksimalno trude da promijene svoje navike i ponašanje prema energiji. Treba svi da se uključimo i svi da počnemo razmišljati o energiji, da bi se ostvarile značajnije uštede. Ja sam prošao obuku i dobio zvanje „energetki menadžer“ i pošto sam ne mogu mnogo napraviti, najprije ću sa kolegama i učenicima razgovarati o potrošnji energije i prenijeti svoja novostačena znanja njima“- kazao je Asim Hodžić, profesor razredne nastave.

 

Nakon završetka takmičenja koje će trajati do 31. marta 2018. godine, biće proglašene dvije škole pobjednice – jedna u Tuzlanskom kantonu, a druga u Brodsko-posavskoj županiji.

Svaka škola-pobjednica za nagradu će dobiti:

  • fotonaponski sistem za proizvodnju električne energije;
  • solarni laboratorij koji ćemo u saradnji sa učenicima i osobljem škole opremiti sa mnogo korisnih stvari (npr. solarno drvo, solarna klupa, solarni roštilj, solarne lampe, i sl.)

Takmičenje se organizuje u okviru prekograničnog projekta PAMETNE ŠKOLE, koji se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat implementiraju Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle u partnerstvu sa Vladom Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavskom županijom, udruženjem Zelena akcija iz Zagreba i Brodskim ekološkim društvom (BED) iz Slavonskog Broda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.