„Navike promijeni školu opremi“ – pobjednici takmičenja

„Navike promijeni školu opremi“ – pobjednici takmičenja

Nakon četveromjesečnog takmičenja „Navike promijeni, školu opremi“ u Slavonskom Brodu su proglašene škole pobjednice. U takmičenju su učestvovale osnovne i srednje škole sa područja Tuzlanskog kantona (BiH) i Brodsko – posavske županije (RH). Cilj takmičenja bio je promocija energetske efikasnosti i uštede energije i vode, bez ikakvih dodatnih investicija, samo promjenom ponašanja korisnika objekata.

U takmičenju je učestvovalo 105 škola tj. 81 škole iz Tuzlanskog kantona i 24 škole iz Brodsko-posavske županije, te ukupno 37596 korisnika objekata. Sve škole tokom takmičenja, u poređenju sa istim periodom prošle godine, ostvarile su značajne energetske i financijske uštede.

Sve škole zajedno uštedjele gotovo 7% energije, odnosno 219.446,4 kilovatsati (kWh), što je izvrstan rezultat jer su učenici i nastavnici dokazali kako da se toliko energije može uštedjeti samo promjenom navika. Upravo je smanjenje potrošnje energije, zajedno s tranzicijom energetskog sektora prema obnovljivim izvorima, ključan faktor u smanjenju onečišćenja okoliša i borbe protiv klimatskih promjena.

Ukupno po svim kategorijama energije (toplinska, električna i voda), uštede iznose 6,93 %, odnosno 219.446,4 kilovatsati (kWh).

Škole pobjednice su: JU Gimnazija Živinice sa 65,2 boda i JU Osnovna škola „Antun Mihanović“ Slavonski Brod sa 72,19 bodova.

JU Gimnazija Živinice datira još od školske 1964/65 i prestižna je škola na području Općine Živinice u odgojno-obrazovnom segmentu rada. U školi se obrazuju generacije koje imaju odgovornost, ljubav, povjerenje i navike cjeloživotnog učenja. Učenici škole se bave humanitarnim radom i volonterstvom, a u posljednjih nekoliko godina i racionalnim korištenjem energije, što su pokazali i na takmičenju, ostvarivši najbolji rezultat. Na ovaj način škola pruža kvalitetan i kreativan odgoj i obrazovanje budućih studenata koji će uspješno studirati na željenim fakultetima, a veliki dio njih će se usmjeriti i u oblasti energetske efikasnosti.

Prije nešto više od pola stoljeća u JU Osnovna škola „Antun Mihanović“ Slavonski Brod stupila je prva generacija djevojčica. Tada je to bila ženska škola, kasnije će im se priključiti i dječaci. Škola danas ima izuzetno visoke rezultate u odgojno-obrazovnom radu sa posebnim zalaganjem za humanost i zaštitu životne sredine. Kontinuitet uspješnosti učenika škole u raznim takmičenjima prikazan je i sada pobjedom na takmičenju „Navike promijeni , školu opremi“.

Škole pobjednica biće nagrađena sa:

  • fotonaponskim sistemom za proizvodnju električne energije;
  • solarnim laboratorijem koji ćemo u suradnji sa učenicima i osobljem škole opremiti sa korisnim stvarima (npr. solarno drvo, solarna klupa, solarni roštilj, solarne lampe, i sl.).

Takmičenje je organizovano u okviru projekta “PAMETNE ŠKOLE”. Organizatori takmičenja su Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, Udruženje Zelena akcija iz Zagreba, i Brodsko ekološko društvo (BED) iz Slavonskog Broda.

„Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „PAMETNE ŠKOLE“ naziv je 1,6 milijuna eura vrijednog prekograničnog projekta koji se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Listu svih škola učesnica u takmičenju sa brojem osvojenih bodova možete pogledati ZA BIH OVDJE , a ZA RH OVDJE.

Sve o takmičenju i načinima uštede energije, možete pročitati u letku „Navike promijeni školu opremi“, koji možete preuzeti OVDJE! 

Fotografije sa događaja pogledajte OVDJE 

Leave a Reply

Your email address will not be published.