NAJAVLJUJEMO svečanu ceremoniju otvaranja takmičenja škola

NAJAVLJUJEMO svečanu ceremoniju otvaranja takmičenja škola

U utorak, 5.12.2017. godine, sa početkom u 12.00 sati u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli, održat će se svečana  ceremonija zvaničnog otvaranja regionalnog takmičenja škola „Navike promijeni – školu opremi“.

Na ceremoniji će prisustvovati Premijera Tuzlanskog kantona, dva zamjenika Župana Brodsko-posavske županije, članove projektnog tima, predstavnici medija, i timove svih 105 škola koje su se prijavile na takmičenje, i to 81 škole iz Tuzlanskog kantona (BiH) i 24 škole iz Brodsko-posavske županije (HR).

U takmičenju učestvuje ukupno 37596 korisnika objekata osnovnih i srednjih škola.

Cilj takmičenja, koje se organizira u okviru projekta PAMETNE ŠKOLE, je promocija energetske efikasnosti i uštede energije i vode i to bez ikakvih dodatnih investicija, samo promjenom ponašanja korisnika objekata. Takmičenje se realizuje u projektnoj regiji –  Tuzlanskom kantonu i Brodsko-posavskoj županiji.

Nakon takmičenja koje će trajati četiri mjeseca, od 1. decembra 2017. do 31. marta 2018. godine, biće proglašene dvije škole pobjednice – jedna u Tuzlanskom kantonu, a druga u Brodsko-posavskoj županiji.

Svaku školu-pobjednicu ćemo nagraditi sa:

  • fotonaponskim sistemom za proizvodnju električne energije;
  • solarnim laboratorijem koji ćemo u saradnji sa učenicima i osobljem škole opremiti sa mnogo korisnih stvari (npr. solarno drvo, solarna klupa, solarni roštilj, solarne lampe, i sl.).

Organizatori takmičenja su Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruženje Zelena akcija iz Zagreba, i Brodsko ekološko društvo (BED) iz Slavonskog Broda.

„Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „PAMETNE ŠKOLE“ naziv je 1,6 miliona eura vrijednog prekograničnog projekta koji se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published.