NAJAVLJUJEMO Proglašenje pobjednika

NAJAVLJUJEMO Proglašenje pobjednika

29.5.2018. godine u Slavonskom Brodu, održat će se manifestacija na kojoj će biti proglašene škole pobjednice takmičenja “Navike promijeni školu opremi”. Svečanost će se održati u Glazbenoj školi u Slavonskom Brodu (u prostoru tvrđave), sa početkom u 12.00 sati.

Na svečanosti će prisustvovati predstavnici Tuzlanskog kantona, predstavnici Brodsko-posavske županije, članove tima projekta „PAMETNE ŠKOLE“, predstavnici medija, i timove svih 105 škola koje su učestvovale na takmičenju tj. 81 škole iz Tuzlanskog kantona (BiH) i 24 škole iz Brodsko-posavske županije (HR).

Takmičenje je trajalo četiri mjeseca, a u takmičenju su učestvovale osnovne i srednje škole sa područja Tuzlanskog kantona (BiH) i Brodsko – posavske županije (RH). Cilj takmičenja je promocija energetske efikasnosti i uštede energije i vode, bez ikakvih dodatnih investicija, samo promjenom ponašanja korisnika objekata.
Na svečanosti će biti proglašene dvije škole pobjednice (jedna iz Tuzlanskog kantona i jedna iz Brodsko-posavske županije) koje su ostvarile najbolje rezultate u štednji energije i vode u toku četiri mjeseca u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Svaka škola pobjednica biće nagrađena sa:
• fotonaponskim sistemom za proizvodnju električne energije;
• solarnim laboratorijem koji ćemo u suradnji sa učenicima i osobljem škole opremiti sa korisnim stvarima (npr. solarno drvo, solarna klupa, solarni roštilj, solarne lampe, i sl.).

Organizatori takmičenja su Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, Udruženje Zelena akcija iz Zagreba, i Brodsko ekološko društvo (BED) iz Slavonskog Broda. Takmičenje je organizovano u okviru projekta “PAMETNE ŠKOLE”.
„Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „PAMETNE ŠKOLE“ naziv je 1,6 milijuna eura vrijednog prekograničnog projekta koji se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published.