MLADI INOVATORI – Muamer Mrković

MLADI INOVATORI – Muamer Mrković

Korištenje obnovljivih izvora energije doprinosi očuvanju životne sredine, a u skorijoj budućnosti ovi izvori energije će morati postati dominantni u odnosu na fosilna goriva. Jedan od najzastupljenijih obnovljivih izvora energije je i energija vode. Muamer Mrković osmislio je zanimljiv način korištenja vode kao izvora za dobivanje električne energije. Njegova inovacija koju je nazvao „OluX kišnica-generator“ energiju kišnice pretvara u električnu energiju.
Muamer je na kamp došao sa maketom oluka u koji je ugrađena turbina. Turbina je spojena sa generatorom koji se nalazi sa vanjske strane oluka. Kišnica koja prolazi kroz oluk pokreće turbinu, i to je princip na kojem se zasniva proces proizvodnje električne energije. Muamer mašta o omasovljenju korištenja svog Olux-a, odnosno o tome da se u svaki oluk postavi turbina i tako poveća proizvodnja električne energije u zgradama.
Na kampu je Muamer svoju inovaciju unaprijedio ugradnjom jače i bolje turbine. Zatim je Olux spojio sa solarnim fotonaponskim sistemom za proizvodnju električne energije. Time je ovaj uređaj prilagodio i za korištenje u područjima u kojima padavine nisu tako česte, i tako značajno povećao njegovu primjenu. Muamerov rad na kampu rezultirao je uređajem koji u toku kišnih dana može proizvoditi električnu energiju koristeći energiju kišnice, i pomoću solarnog fotonaponskog sistema u toku sunčanih dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.