Mercedes-Benz- proizvodnja iz OIE

Mercedes-Benz- proizvodnja iz OIE

Mercedes-Benz je potpisao prvi korporativni ugovor o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) u Njemačkoj, čime se približio cilju da do 2022. obezbijedi ugljenično neutralno snabdijevanje energijom za sve svoje fabrike u Njemačkoj.

Njemački proizvođač automobila saopštio je da će električnu energiju za svoje poslovne objekte u Njemačkoj otkupljivati u skladu sa ugovorom koji je potpisao sa norveškom državnom kompanijom Statkraft, najvećim evropskim proizvođačem iz OIE, čije poslovanje obuhvata i trgovinu energijom.

Statkraft je u Njemačkoj tržišni lider u upravljanju kapacitetima OIE za treća lica, ukupne snage 10.000 MW.

Mercedes- Benz EQC 400

Njemački proizvođač automobila otkupljivaće električnu energiju iz kapaciteta 46 MW šest vjetroparkova u Donjoj Saksoniji i Bremenu. Mercedes-Benz koristiće električnu energiju iz ovih kapaciteta u proizvodnji električnog automobila EQC, kao i u proizvodnji baterija.

Mercedes-Benz je prethodno tokom 2018. godine potpisao prvi evropski ugovor o otkupu električne energije iz OIE u automobilskoj industriji. Ugovor sa operaterom poljskog vjetroparka snage 45 MW odnosi se na snabdijevanje proizvodnog pogona u obližnjem gradu Javoru.

„Odličan primjer“ pred izlazak iz režima feed-in tarifa

O najnovijem ugovoru o otkupu električne energije iz OIE oglasilo se i udruženje WindEurope iz Brisela, koje zagovara energiju vetra u Evropi. WindEurope u saopštenju navodi da će ugovor obezbijediti stabilne prihode za šest vjetroparkova koji od 2021. više neće biti u njemačkom režimu feed-in tarifa.

Korporativni ugovori o otkupu električne energije iz OIE u Evropi bilježe ubrzan rast – već potpisani ugovori odnose se na kapacitete ukupne snage veće od 6 GW, od čega se ugovori potpisani u 2018. odnose na kapacitete od skoro 2 GW. Očekuje se dalji ubrzan rast ugovora o otkupu električne energije tokom slijedećih pet godina, saopštava WindEurope.

Ugovor koji je nedavno potpisao Mercedes-Benz je „odličan primjer za druge potrošače električne energije i druge vjetroparkove u Nemačkoj koji više neće biti u režimu feed-in tarifa od 2021. godine“, izjavio je Giles Dickson, izvršni direktor WindEurope.

„Njemačka sada treba da omogući i novim vjetroparkovima da potpisuju ugovore o otkupu električne energije. Situacija je trenutno takva da je ovo previše komplikovano u pravnom i administrativnom smislu. Ovim pitanjem treba da se pozabave njemački kreatori politika i poslanici. Ugovori o otkupu električne energije biće samo jedan u nizu instrumenata za podršku finansiranju vjetroparkova, ali su svakako važan instrument koji treba da je dostupan i postojećim i novim vjetroparkovima“, rekao je Dickson.

Leave a Reply

Your email address will not be published.