LEGO- proizvođač igračaka koji misli na okoliš

LEGO- proizvođač igračaka koji misli na okoliš

U trenutku kada se među poklonima ispod jelki širom svijeta kriju igračke ovog danskog proizvođača, vrijedi podsjetiti se da je Lego dostigao cilj od 100% obnovljivih izvora energije tri godine prije nego što je planirao.

Lego, jedan od najprodavanijih novogodišnjih poklona za djecu na Amazonu ove godine, potvrdio je ne samo lidersku poziciju u proizvodnji kocaka, već i u posvećenosti održivom razvoju i promociji zelene energije. Nakon četiri godine i investicije od oko 800 miliona eura u dva vjetroparka na moru, danska kompanija ostvarila je cilj da iz obnovljivih izvora energije proizvede onoliko energije koliko i potroši. Lego je proslavio ovaj uspjeh tako što je napravio najveću vjetroturbinu od Lego kocaka na svijetu, zahvaljujući kojoj je dospio i u Ginisovu knjigu rekorda.

U vjetroturbinu visine 7,5 metara ugrađeno je 146.000 Lego kocaka, sa ciljem podizanja nivoa svijesti o važnosti obnovljivih izvora energije. Poduhvat je služio i za skretanje pažnje na skoro 200 metara visoke turbine vjetroparka Burbo Bank Extension, u čijoj izgradnji je učestvovala grupa Lego.

Ukupna proizvodnja iz obnovljivih izvora energije sada prevazilazi nivo potrošnje energije u Lego fabrikama, radnjama i kancelarijama širom svijeta. U 2016. potrošeno je više od 360 GWh energije u procesu proizvodnje preko 75 milijardi Lego kocaka prodatih širom svijeta te godine.

Smanjenje emisija CO2

Lego na svom sajtu navodi da se protiv klimatskih promjena bori tako što se obavezuje na smanjenje emisija CO2 i sarađuje sa svojim snabdi

jevačima na smanjenju njihovih emisija. Osim što ulaže u proizvodnju iz obnovljivih izvora energije, Lego investira i u svoju proizvodnu opremu i sisteme za hlađenje, kao i u energetsku efikasnost svojih zgrada, sa ciljem poboljšanja svoje ukupne energetske efikasnosti. Lego je inače član RE100, globalne inicijative kompanija koje teže korišćenju energije proizvedene 100% iz obnovljivih izvora. Podaci Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) pokazuju da kompanije u komercijalnom i industrijskom sektoru troše dvije trećine krajnje potrošnje električne energije. Prelazak na korišćenje obnovljivih izvora energije doprinjeće bržoj transformaciji globalnog energetskog tržišta i tranziciji ka niskougljeničnoj ekonomiji, navodi RE100.

Leave a Reply

Your email address will not be published.