Kamp mladih inovatora

Kamp mladih inovatora

U periodu od 16. do 22. juna u Slavonskom Brodu održat će se kamp za 20 najboljih mladih inovatora, koji učestvuju u takmičenju “Inovativnim umom do pametne energije”. Takmičenje je okupilo najbolje mlade inovatore, učenike osnovnih i srednjih škola iz Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije. Cilj takmičenja je tehnička i stručna podrška mladim inovatorima u unapređenju njihovih inovacija u oblastima korištenja obnovljivih izvora energije i povećanja energetske efikasnosti, te šira promocija njihovih znanja i tehničkih dostignuća.

U proteklom periodu inovatori su prijavili i prezentovali svoje inovacije pred stručnom komisijom, nakon čega je odabrano 20 najboljih inovacija koje će učestvovati na kampu i to 10 iz Tuzlanskog kantona i 10 iz Brodsko-posavske županije. Inovacije su iz oblasti robotike, mehanike, elektronike i  IT tehnologije. Pametno odlaganje otpada, Sušilo-dehidralator, Solarni suncobran i Piezo vreća za boks, samo su neke od inovacija koje će na kampu inovatori uz pomoć mentora unaprijediti svoje inovacije, prezentovati ih medijima i drugim učesnicima. O svakom inovatoru i njegovoj inovaciji biće napisana i kratka priča, koja će se naći u medijima i u promotivnom brošuri.

 Takmičenje mladih inovatora, organizuje se u okviru projekta „Inovativnim umom do pametnih škola (PAMETNE ŠKOLE – SMART SCHOOLS)“, koji se u iznosu od 1,6 miliona eura finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Takmičenje zajednički organiziraju Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle (BiH), Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija (HR), udruženje Zelena akcija iz Zagreba (RH), i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda (RH).

Leave a Reply

Your email address will not be published.