EU klimatski zakon: potreban nam je ambiciozniji cilj smanjenja emisija do 2030.

EU klimatski zakon: potreban nam je ambiciozniji cilj smanjenja emisija do 2030.

Zastupnici u Europskom parlamentu će u srijedu 7. okotbra glasati o ambicioznijim ciljevima smanjenja emisija do 2030. godine, kako bi EU i sve države članice do 2050. postigle klimatsku neutralnost.

Zastupnici će u utorak 6. listopada raspravljati o prijedlogu Europske komisije za donošenje EU zakona o klimi koji predstavlja temelj Europskog zelenog plana za suzbijanje klimatskih promjena. Podsjetimo, zastupnici u Europskom parlamentu su sredinom septemebra podržali sveobuhvatan cilj Europskog klimatskog zakona da se postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine uvrsti u zakonodavstvo EU-a, no istovremeno su zatražili ambicioznije djelovanje do 2030. godine. Politička obećanja da će Europska unija do 2050. postati klimatski neutralna tako bi postala obaveza kojom bi se europskim građanima/kama i preduzećima pružila pravna sigurnost i predvidljivost koje su im potrebne da započnu s transformacijama.

Kako je naučno utvrđeno da se emisije moraju smanjiti za najmanje 65 % ako želimo ostati unutar granice porasta temperature do +1,5 °C, europarlamentarci su u svom nacrtu izvještaja pozvali na smanjenje emisija za 60 % do 2030. u odnosu na nivo iz 1990. godine, umjesto „najmanje 50 % ili 55 %“ prema prijedlogu Europske komisije. Također, zatražili su da nakon procjene efekta Komisija predloži i privremeni cilj za 2040. godinu, kako bi se osigurao siguran put prema postizanju cilja za 2050. Europarlamentarci ujedno ustraju na tome da EU i sve države članice pojedinačno postanu klimatski neutralne do 2050. godine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.