ENERGETSKI MENADŽERI IZ TK I BPŽ-a

ENERGETSKI MENADŽERI IZ TK I BPŽ-a
Tuzlanski kanton i Brodsko-posavska županija dobili su 42 nova energetske menadžera. Energetski menadžer je lice koje prikuplja i analizira podatke o načinu korištenja energije, predlaže mjere koje doprinose racionalnoj upotrebi energije i prati sprovođenje mjera energijske efikasnosti.
Obuka za energetske menadžere realizovana je kroz 5 modula:
Modul 1.- Osnove energije i energetske efikasnosti;
Modul 2.- Mjere za povećanje energetske efikasnosti;
Modul 3.- Sistemsko upravljanje energijom (energetski menadžment);
Modul 4.-  Ekonomski efekti primjene mjera energetske efikasnosti;
Modul 5.- Komunikacija i pormocija sistema upravljanja energijom.
Nakon petodnevne obuke i praktičnog rada uz on- line mentorstvo, obuku su uspješno završila 42 polaznika i to 26 polaznika iz Tuzlanskog kantona i 16 polaznika iz Brodsko-posavske županije. Uvjerenja o završenoj obuci dodijeljena su u Tuzli i Slavonskom Brodu, a dodijelili su ih župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i Jasminka Kurević ispred ministarstva obrazovanja i nauke tuzlanskog kantona.
Obuku su vodili iskusni predavači certificirani energetski savjetnici iz CRP-a i Zelene akcije, a obuka je realizovana u okviru prekograničnog projekta INTERREG IPA CBC, Inovativnim umom do pametnih škola – PAMETNE ŠKOLE, koji finansira Evropska Unija. Projekat realizuju Centar za razvoj i podršku (CRP) u partnerstvu sa:  Vladom Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavskom županijom, udruženjem Zelena akcija iz Zagreba i Brodskim ekološkim društvom (BED) iz Slavonskog Broda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.