Energetska efikasnost u FBiH – aktuelnosti i perspektive

Energetska efikasnost u FBiH – aktuelnosti i perspektive

Centar za razvoj i podršku i EFEKT mreža za okolišno prihvatljivu energiju u BiH 24.5.2018. godine u Sarajevu su organizovali  okrugli sto na temu “Energijska efikasnost u Federaciji BiH – aktuelnosti i perspektive”.

Na okruglom stolu govornici i učesnici su bili predstavnici:  Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija UNDP, USAID-ovog programa investiranje u sektor energije (EIA), kantonalnih resornih ministarstava i članovi EFEKT mreže.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Učesnici okruglog stola prezentovali su proces implementacije Zakona o energijskoj efikasnosti Federacije Bosne i Hercegovine, koje aktivnosti su do sada realizovana od strane državnih institucija, ali i međunarodnih organizacija.

Na okruglom stolu zaključeno je da su napravljeni pozitivni pomaci u oblasti energetske efikasnosti u posljednjih godinu dana, od kada je Zakon usvojen. Izrađeni su brojni strateški dokumenti koji daju okvir za djelovanje u oblasti EE. Mnogo se radi na „snimanju početnog stanja“ potrošnje energije u javnim objektima u BiH, kako bi se izradile projekcije ušteda CO2 u budućnosti.

Investicioni potencijali u EE u BiH su veliki, te je neophodna međusobna saradnja svih ključnih aktera u procesu, kao i periodično koordinisanje aktivnosti na ovakvim i sličnim skupovima.

Isti okrugli sto u narednom periodu održat će se u Banja Luci.

Više fotografija sa skupa možete pogledati OVDJE

Leave a Reply

Your email address will not be published.