Energetska efikasnost kroz Revolving fond

Energetska efikasnost kroz Revolving fond

Tuzla je prvi od gradova domaćina u BiH u kojima je održan jednodnevni program informisanja predstavnika općina, javnih objekata, komunalnih preduzeća, te malih i srednjih preduzeća o mogućim načinima finansiranja projekata energetske efikasnosti, odnosno smanjenju potrošnje i korištenju obnovljivih izvora energije. Riječ je o predstavljanju uslova za korištenje Revolving fonda namijenjenog finansiranju projekata energetske efikasnosti. Program infomisanja održan je 18.10.2018. godine u Hotelu Tuzla. Pomenutom događaju prisustvovalo je više od 40 polaznika. Narednog dana, 19.10. program informisanja istog karaktera održan je u Bijeljini u Hotelu Drina. Preko trideset učesnika infomisano je o mogućnostima korištenja Revolving fonda namijenjenog finansiranju projekata energetske efikasnosti.

Kroz jednodnevni stručni program, svim zainteresiranim licima ponuđen je stručno osmišljen program o metodologiji apliciranja projektnih prijedloga putem Javnih poziva, kroz konkretne primjere i tematske oblasti relevantne za sticanje uslova dobivanja sredstava iz Revolving fonda, potrebnih za implementaciju mjera energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Program je vođen od strane renomiranih stručnjaka iz relevantnih oblasti, među kojima je bio i Darko Tišma, dipl.ing.elektrotehnike, zaposlenik /ekspert iz CRP- a. Gospodin Tišma prezentirao je sljedeće teme:

  1. optimizacija potrošnje električne energije u sistemima javne rasvjete;
  2. optimizacija potrošnje električne energije u sistemima vodosnabdijevanja;
  3. energetski efikasni elektromotorni pogoni i procesi.

Partneri u realizaciji ovog programa su UNDP, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Fond za zaštitu životne sredine Federacije BiH /FBiH/, privredne komore Srpske i FBiH, Vlada Švedske, Udruženje termoenergetičara BiH, uz podršku Saveza opština i gradova u Republici Srpskoj i FBiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published.