Energetska efikasnost kroz jednodnevnu obuku

Energetska efikasnost kroz jednodnevnu obuku

U toku implementacije petogodišnjeg projekta Zeleni ekonomski razvoj, UNDP je dao značajan doprinos u institucionalizaciji aktivnosti upravljanja energijom unutar zgrada javnog sektora u Bosni i Hercegovini, te promociji energijske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Niz aktivnosti koje su realizovane kroz projekat, rezultirale su godišnjim smanjenjem emisija CO2 za cca 7.000 tona, ukupnih novčanim uštedama u iznosu od 2,7 miliona KM, boljim uslovima življenja, stvaranju 818 ”zelenih radnih mjesta”, odnosno 4,8 miliona KM neto plata i razvijanju svijesti o benefitima energijske efikasnosti. CRP je uključen u realizaciju niza aktivnosti u projektu Zeleni ekonomski razvoj te skupa sa UNDP-jem radi na promovisanju i povećanju EE u javnom sektoru, na lokalnom i državnom nivou, kroz različite projektne aktivnosti.

U toku je realizacija jednodnevnih stručnih obuka „Program finansiranja projekata smanjenja potrošnje energije i korištenja obnovljivih izvora energije kao mjere energijske efikasnosti u javnom i privatnom sektoru kroz REVOLVING FOND“. Radionice se održavaju u 10 gradova u BiH: Bijeljina, Tuzla, Banja Luka, Bihać, Zenica, Teslić, Međugorje, Mostar, Višegrad i Sarajevo.

Kroz jednodnevni stručni program, svim zainteresiranim licima ponuđen je stručno osmišljen program o metodologiji apliciranja projektnih prijedloga putem Javnih poziva, kroz konkretne primjere i tematske oblasti relevantne za sticanje uslova dobivanja sredstava iz Revolving fonda, potrebnih za implementaciju mjera energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Obuka je vođena od strane renomiranih stručnjaka iz relevantnih oblasti. Darko Tišma, dipl.ing.elektrotehnike, zaposlenik /ekspert iz CRP- a, na obuci je prezentovao sljedeće teme:

  1. Energetski i troškovno efikasnija javna rasvjeta – mjere za optimizaciju;
  2. energetski efikasni sistemi vodosnabdijevanja – optimizacija potrošnje električne energije;
  3. optimizacija potrošnje električne energije u elektromotornim pogonima i procesima.

Organizatorski okvir Programa čine UNDP u partnerstvu sa Fondom za zaštitu okoliša FBIH, Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Privrednom/Gospodarskom komorom FBIH, Privrednom komorom Republike Srpske, Vladom Švedske, Češkom razvojnom agencijom, te Udruženjem termoenergetičara BiH, pod tehničkom asistencijom organizacija CETEOR Sarajevo i CRP Tuzla.

Naredne obuke su u Višegradu 02. novembra u Andrićgradu i u Sarajevu 03. novembra Hotel Hills Sarajevo. Na obuku se možete prijaviti OVDJE.

Fotografije sa održanih obuka pogledajte OVDJE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.