EFT juri koncesiju u BiH za projekat solarne elektrane od 60 MW

EFT juri koncesiju u BiH za projekat solarne elektrane od 60 MW

Posao treba da bude sklopljen poslije formalnog nadmetanja. Jedan domaći medij piše da je Vlada Republike Srpske u BiH odluku o planu solarne elektrane donijela 16. januara.

EFT grupa u vlasništvu Vuka Hamovića otvorila je sebi put za izgradnju fotonaponskog sistema na 133 hektara u Skrobotnom kod Bileće u Bosni i Hercegovini, piše Capital.ba. Projekat je navodno za 60 megavata i godišnju proizvodnju od 84 gigavat-sata. Republika Srpska, manji od dva entiteta koji sačinjavaju BiH, odobrila je plan za instaliranje solarne elektrane.

U članku je dodato da je odluka donesena na sastanku kabineta 16. januara u Banjaluci. U saopštenju poslije sjednice o tome nije bilo pomena, ali vlada jeste pokrenula rečenu proceduru i proglasila poseban interes nad nepokretnostima u svom vlasništvu u toj opštini.

Ovaj medij navodi da je inicijativa došla iz kompanije EFT International Investments Holding Ltd, registrovane u Londonu. Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva dobilo je zadatak da pripremi teren za koncesiju u formi nadmetanja, piše u izveštaju.

Hamović kontroliše i Energy Financing Team d.o.o., koji trguje električnom energijom. Firmin portfelj u ovoj zemlji uključuje struju iz obnovljivih izvora i usluge arbitraže. Ta ćerka kompanija je registrovana upravo u Bileći, gradiću na jugu BiH kod kojeg EFT želi da postavi solarne ploče za komercijalnu proizvodnju velikog obima. Njen promet je 2018. bio 91,2 miliona maraka, a profit je izašao na 166.000 maraka.

izvor:www.balkangeenenergy.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.