EE u industrijskim procesima-veoma isplativa investicija!

EE u industrijskim procesima-veoma isplativa investicija!

Investiranje u povećanje energetske efikasnosti industrijskih procesa u većini slučajeva isplati se već nakon jedne ili dvije godine, istaknuto je na radionici “Optimizacija industrijskih procesa kroz mjere energetske efikasnosti – praktični primjeri i studije slučaja” koja se održava danas u Sarajevu. Navedeno je da postotak energije koju je moguće uštediti povećanjem efikasnosti varira u ovisnosti od vrste industrije i proizvodnih postotaka, ali da je to u prosjeku 15 posto.

Savjetnik Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH za mala poduzeća Zihnija Hasović rekao je da je EBRD u BiH kroz dva cilkusa dosad plasirala 75 milijuna eura kredita za projekte energetske efikasnosti. – Trenutno imamo kreditnu liniju za konkurentnost i približavanje standardima Europske unije u vrijednosti 20 milijuna eura putem tri lokalne banke, a koja je otvorena i za projekte povećanja energetske efikasnosti industrijskih procesa – dodao je Hasović.

Pojasnio je da EBRD osigurava i oko 50 posto grant sredstava za projekte revizije energetske efikasnosti za kompanije koje žele da dobiju presjek stanja o gubljenju resursa i efikasnosti proizvodnih procesa. Hasović je naveo da je EBRD angažirao konsultanta koji besplatno pomaže kompanijama da osmisle projektnu ideju i verificira projekt prije nego što predaju zahtjev za kredit.  Radionica se održava u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH.

Izvor:  www.vecernji.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published.