CRP proizveo i stavio u rad još jedan fotonaponski sistem

CRP proizveo i stavio u rad još jedan fotonaponski sistem
U četvrtak, 12.10.2017. godine održana je svečana primopredaja i simbolično puštanja u rad fotonaponskog sistema za proizvodnju električne energije za potrebe studentskog paviljona na međunarodnom BURCH univerzitetu na Ilidži. Fotonaponski sistem u rad je pustio nj.e. Jakub Skalnik – ambasador Republike Češke u BiH. Prisutnim studentima, profesorima i predstavnicima medija su se obratiti:
o             nj.e. Jakub Skalnik – ambasador Republike Češke u BiH;
o             prof. dr. Damir Marjanović – rektor BURCH univerziteta;
o             Amir Zahirović – projekt menadžer Centra za razvoj i podršku CRP Tuzla;
o             prof. dr. Sanela Klarić – prorektor za međunarodnu saradnju i naučno istraživački rad BURCH univerziteta i predsjednica udruženja Green Council;
o             Almin Hasandić – student na BURCH univerzitetu.
Svi govornici su izrazili svoje zadovoljstvo i naglasili da spoj znanja i praktičnog rada stvara nove vrijednosti u našem društvu.
„Ovo je nastavak uspješne saradnje CRPa i Ambasade Republike Češke u BiH.   Fotonaponski sistem je prizveden u sklopu obuke studenata BURCH univerziteta koju je ralizovao Centar za razvoj i podršku iz Tuzle u partnerstvu sa Green Council u okviru projekta “Praktična obuka proizvodnje i upotrebe fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije na međunarodnom BURCH univerzitetu u Sarajevu”. Projekat je finansirala Ambasada Republike Češke u BiH u iznosu od 19.357,48 KM. a sufinansirao BURCH univerzitet u Sarajevu u iznosu oko 8.000,00 KM. „ – rekao je Amir Zahirović, koordinator projekta.
nj.e. Jakub Skalnik – ambasador Republike Češke u BiH naglasio je da su projekti ove vrste veoma korisni za zajednicu i ambasada je sretna da može podržati ovakve inicijative. Slične projekte ambasada će finansirati i u budućnosti a obnovljivi izvori energije i inovativni pristupi u proizvodnji energije, su potencijal koji Bosna i Hercegovina treba iskoristiti.
Obuku je vodio Ismet Salihović – voditelj odjela za obnovljive izvore energije u CRPu, koji je prisutnima i praktično pokazao šta su studenti uz njegovo vodstvo proizveli tokom edukacije.
Više fotografija pogledajte OVDJE.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.