Aktuelnosti iz projekta GEAR

Aktuelnosti iz projekta GEAR

Centar za razvoj i podršku (CRP) je 1. marta 2018. započeo realizaciju projekta „GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona (Green Economy for Advanced Region)“ koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije. Trogodišnji projekat će biti realizovan u gore navedenim zemljama, a glavne aktivnosti uključuju, treninge za predstavnike organizacija civilnog društva na temu zelene ekonomije, javnog zastupanja i lobiranja, učešća u donošenju odluka, praćenja javnih politika, upravljanja projektnim ciklusom i sl, upoznavanje sa primjerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu kroz studijsku posjetu EU i prezentacije u ciljnim zemljama, dodjelu grantova za organizacije civilnog društva, regionalne konferencije na temu zelene ekonomije i zelenog preduzetništva, izradu studije na temu mogućnosti razvoja zelene ekonomije u ciljnom regionu itd. Više infomacija o realizaciji projekta pogledajte u video prilogu RTV7,:

U okviru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region u Osiječko-baranjskoj županiji u Hrvatskoj je od 15. do 17. aprila 2019. za organizacije civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, Bosne, Sjeverne Makedonije i Albanije organizovana studijska posjeta uspješnim preduzećima koja posluju po principima zelene ekonomije. Ukupno 26 učesnika iz ovih zemalja koji kroz aktivnosti svojih organizacija ali i kroz lične stavove i postupke cijene i čuvaju prirodno nasljeđe čovječanstva spojio je „zeleni“ pogled i težnja ka održivom razvoju. Susretom sa razovrsnim uspješnim primjerima zelenog preduzetništva tokom posjete učesnici su dodatno osnažili svoje stavove, stekli izuzetno vrijedna iskustva i prikupili ideje koja žele dalje širiti u svojoj praksi i svojim sredinama.

EKO IMANJE ORLOV PUT, Kopačevo

Izuzetno impresivno eko domaćinstvo Orlov put nalazi se na oko 7 hektara oranica koje nijesu hemijski tretirane gotovo 30 godina. Vlasnici su na toj zemlji razvili poljoprivredu i turizam i svoje proizvode dijelom prodaju, a dijelom koriste u ugostiteljske svrhe.  (https://www.facebook.com/orlov.put/)

UNIKOM d.o.o. Osijek

Unikom d.o.o, javno lokalno preduzeće za usluge sakupljanja i odvoza komunalnog otpada, uglavnom na reciklažnoj osnovi i to na način da su u potpunosti uklonili kontejnere za odlaganje otpada sa javnih površina. Sve stambene zgrade imaju odgovarajuće prostorije i spremnike za tu namjenu. Reciklažni sistem odlaganja smeća podstiču sistemom naplate popusta na cijene ili penala. Osim toga bave se održavanjem čistoće javnih površina na području grada Osijeka kao i poslovima održavanja javnih zelenih površina i fontana. Takođe, organizovali su i edukativnu učionicu u sklopu reciklažnog dvorišta. (http://unikom.hr/)

UČENIČKA ZADRUGA DALYA, Dalj

Zadruga postoji u okviru Srednje poljoprivredne škole koja egzistira kao jedina srednja stručna škola na seoskom području u Hrvatskoj. Ima svega oko 80 učenika koji se uz mentorstvo profesora i ostalog školskog osoblja uspješno bave voćarstvom, proizvodnjom jagoda i raznih prerađevina od ovog voća, održavaju rasadnik, povrtnjak i vinski podrum. Bave se i pčelarstvom. Prodajući svoje proizvode na tržištu uspijevaju svake godine obezbijediti besplatno ljetovanje za sve učenike, uključujući i buduće prvake, do 5 dana na moru. Mnogi od učenika nakon završetka škole nastavljaju da se uspješno bave zelenim preduzetništvom. (www.ss-dalj.skole.hr)

Ovdje možete pogledati veoma zanimljiv i kratak osmominutni video o udruženju i školi: https://www.youtube.com/watch?v=LpKynQnI0rY

SOLAR SYSTEM d.o.o. Osijek

Energetski nezavisna kuća (odnosno solarna pasivna kuća) koja ima opremljen prostor za edukaciju i demonstraciju principa energetske efikasnosti. Predavač je objasnio prednosti i nedostatke ovog i sličnih projekata uz napomenu da uvijek treba voditi računa o srazmjeri investicije i koristi, posebno kod ove prakse.

AGRIA d.o.o. Osijek

Firma koja je rad započela prodajom opreme za sisteme grijanja, a danas uspješno gradi i prodaje stambene objekte u kojima je implementiran sistem grijanja, hlađenja i pripreme tople vode koji koristi obnovljive izvore energije. (https://agria.hr/)

 

 

 

EKO CENTAR ZLATNA GREDA,

Eko kompleks koji je pod jednim krovom okupio brojne djelatnosti: prvu hrvatska eko turističku agenciju; društveno preduzeće u vlasništvu Udruge Zeleni Osijek; kuću u prirodi, eko-centar, izletište, edukacijski centar, adrenalinski park, pustolovni i aktivni turizam. (www.zlatna-greda.org)

 

 

ECOCORTEC d.o.o. Beli Manastir

Fabrika biorazgradivih plastičnih folija koja je patentirala proces proizvodnje u skladu sa propisima o zaštiti životne sredine i proizvodi različiti asortiman vrećica uz navedenu patentiranu tehnologiju. Ova kompanija je kćerka Cortec korporacije iz St. Paul-a, SAD. Startovala je sa dvanaest a sada već zapošljava četrdeset pet radnika. U potpunosti je izvozno orjentisana (97% za tržište Evrope i Rusije). (http://www.ecocortec.hr/)

 

 

 SOLARNI PROJEKTI, Josipovac –Goran Vidaković, dipl.ing.

Kompanija usmjerena na razvoj solarnih projekata odnosno solarnih elektrana. Jedan od privatnih projekata je i najveći sistem solarnog navodnjavanja u Evropi postavljen na području Kneževih Vinograda. (http://www.solarniprojekti.hr/)

 

 

 

Studijska posjeta je organizovana u okviru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region (Zelena ekonomija za razvoj regiona) koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije. Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017, a realizuje FORS Montenegro u partnerstvu sa organizacijama SMART Kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Sjeverne Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženjem Slap iz Hrvatske.

Leave a Reply

Your email address will not be published.